Šina – festival eksperimentalne glasbe

6 Sep

IDRIJA 15/16/17 SEPTEMBER

Lanski festival je bil za organizatorje pozitivno presenečenje, za katerega so poskrbeli tako izvajalci kot tudi obiskovalci; z odzivi in udeležbo, ki je presegla pričakovanja.
Leto 2011 prinaša vnovično izvedbo, izziv je ponuditi nekaj novega, letos je festival zastavljen in izveden nekoliko drugače.
Nastopi se bodo tako zgodili na različnih zanimivih lokacijah, ki bodo vezane na ISO zabojnik postavljen sredi Mestnega trga, in lokacije v zapuščenem rudniškem komplesu Kaizer, v prostorih Jaška Frančiške – Kleyeva črpalka in v prostorih galerije pod mesnim trgom.
Festivalu v prvi vrsti vrednost dajejo kakovostni izvajalci. Tako bomo lahko tudi letos priča šestim zanimivim in žanrsko različnim nastopom, ki se bodo zvrstili v treh večerih med 15. in 17. septembrom. Povabili smo slovenske in mednarodne izvajalce eksperimentalne glasbe, ki premikajo meje glasbe, raziskujejo, razširjajo in odkrivajo široka polja zvoka glasbil, zvočil in elektronskih generatorjev zvoka.
Idrija je s svojo industrijsko in tehnično zapuščino rudnika živega srebra prostor, ki kliče po eksperimentalnem. Skozi zgodovino se tu srečujemo z iskanjem novega in možnega.

Z udarjanjem ali “klukanjem” na Šino so bili rudarji klicani na delo. Tako se je po dolini širil prvi nekonvencionalen glasbeni zvok. Od tu tudi ime našega festivala.

Vstopnina je 2 eur na dan, karte lahko kupite v mestni kavarni. Kavarna je tudi info točka in prostor druženja pred, med in po koncertih.
Festival podpirajo: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Idrija, Radio Alpski val, Založba Bogataj, Mestni Muzej Idrija, RŽS v zapianju d.o.o.

Vabljeni!
http://shinafest.wordpress.com/

http://www.limbabwe.com/

šina 2011 -2 (1) – program 2011