Preobrazba pomlad in jesen

10 Jun

KAVARNA IDRIJA
13. JUNIJ 2011 ob 19h

KUD Avgust vas vabi na otvoritev razstave Preobrazba – pomlad in jesen, ki bo v sredo, 15. junij ob 19h v idrijski Kavarni.

Idrijčanka Tina Koder Grajzar je po maturi na idrijski gimnaziji študij nadaljevala na Oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovno tehniške fakultete v Ljubljani. Leta 2003 je na temo avtorske idrijske čipke diplomirala pri prof.Veri Sešlar in prof.Metki Vrhunc. Od leta 2006 deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture, v središču njenega oblikovalskega zanimanja je sodobna, avtorska idrijska čipka kot nakit, modni dodatek, del oblačila ali interierja. Svoje delo predstavlja na razstavah in modnih revijah v Sloveniji in tujini (zlasti sosednji Italiji), sodeluje tudi na mednarodnih natečajih za avtorsko čipko. Jeseni leta 2009 je odprla vrata njena lastna prodajna galerija na Krakovski ulici v Ljubljani, kjer avtorica zdaj živi in dela.
Na tokratni razstavi predstavlja dve kolekciji nakita in modnih dodatkov. Čipka, ki jih krasi, je bila sprva zasnovana kot niz malih tekstilnih objektov, ki so šele kasneje dobili uporabno funkcijo. Obe kolekciji se tematsko poigravata s spreminjanjem, preobražanjem oblik iz narave. Prva kolekcija – jesen, je zasnovana na motivu volčjega jabolka, ki postopno razpada in prehaja v krhko, čipkasto strukturo. Druga kolekcija – pomlad, izhaja iz abstrahiranega motiva veje, ki preko popkov prehaja v cvet. Na ta način se zgodba razstave poveže v krogotok časa, v večno spreminjanje, preobražanje, prehajanje sveta – tako v naravi kot tudi v nas samih.