Marko Hatlak – solo koncert Koncertni ciklus Avgust 2011

14 Jan

Kavarna  – Idrija

sobota, 22. januar ob 21h

Vabljeni na nastop Marka Hatlaka, ki je tokrat sestavil posebej za domačo publiko in kavarniškemu vzdušju primeren repertoar od baroka, tanga do folka.

Harmonikar Marko Hatlak se je solistično prvič predstavil po končani osnovni šoli v Idriji. Pot ga je vodila v Ljubljano, kjer je šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli.

Študij koncertne harmonike je nadaljeval v Weimarju v Nemčiji, mestu Goetheja, Schillerja, Liszta in Bacha, kjer se je izobraževal na Visoki šoli za glasbo Franza Liszta (Hochschule fur music “Franz Liszt”). V razredu prof. Ivana Kovala je leta 2004 zaključil študij s pedagoško diplomo. Svoje znanje je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri mednarodno priznanih profesorjih, kot so Matti Rantanen, Hugo Noth, Margit Kern in Stefan Hussong. Najbolj ga je navdušil Stefan Hussong, pri katerem je nadaljeval in zaključil podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu (Hochschule fur music Würzburg) . Umetniško dipomo je opravil leta 2006, koncertno diplomo pa februarja 2008.

Za seboj ima veliko število solističnih nastopov tako v tujini kot v Sloveniji. Igral je v Parizu, Berlinu, Münchnu, Dubrovniku… V Ljubljani se je kot solist predstavil s simfoničnim orkestrom Moskovske filharmonije, z Big Bandom RTV Slovenije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, na recitalu v ljubljanski cerkvi sv. Nikolaja, na festivalu sodobne glasbe Predihano v filharmoniji, na Jesenskih serenadah 2009, na katerih je krstno izvedel delo mladega švedskega skladatelja Henrika Ajaxa. S samostojnim recitalom se je v aprilu 2008 predstavil tudi v Jeni (Nemčija), leta 2009 je nastopil na mednarodnem festivalu na Slovaškem, v Bystricah pod Hostinem ter izvedel solistični koncert na mednarodnem festivalu v Bergamu (Italija).

Posveča se tudi dobrodelni dejavnosti, kar dokazuje njegovo umetniško vodstvo in igranje na dobrodelnem koncertu za prvo hišo slovenskega Hospica, oktobra 2009.

Marku je od nekdaj všeč tango. Leta 2000 je ustanovil mednarodno skupino Distango, s katero je koncertiral po Sloveniji, Italiji, Madžarski, Poljski, Franciji, Nemčiji, idr. V produkciji radia Varšava je z Distangom posnel cd ploščo, za slovenski film Tango-5 pa je z omenjeno skupino aranžiral in posnel glasbo. Leta 2004 je ustanovil skupino Funtango, s katero je posnel cd ploščo z naslovom “History”, ki je izšla 1. septembra 2008 pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija. Odmevno je bilo sodelovanje z baletniki SNG Opera in balet Ljubljana v predstavi Tango za Rachmaninova, poleti 2009 pa je uresničil uspešna gostovanja na mednarodnih festivalih na Hrvaškem (Dalmaciji). Z obema skupinama je v Sloveniji prvi zbudil veliko zanimanje za »tango nuevo».

V filmu Harmonikarji, režiserja Dušana Moravca, je bil predstavljen kot eden izmed šestih prepoznavnih slovenskih harmonikarjev.

Leta 2009 je napisal glasbo za predstavo Žrelo, ki je bila uprizorjena v ljubljanski Drami .

Repertoar Marka Hatlaka sestavljo dela sodobnih skladateljev (med njimi so Uroš Rojko, Jukka Tiensu, Conrado del Rosario, John Cage, Lothar Klein, Sofia Gubaidulina, Toshio Hosokawa, Georg Katzer…) in mojstrov preteklosti (Bach, Mozart,Albinoni, Scarlatti, Vivaldi…), poseben poudarek pa v svojem delovanju daje glasbeni ustvarjalnosti Astorja Piazzolle. Z glasbo Piazzolle je nastopil v duetu s klarinetistom Matem Bekavcem maja 2008 v Slovenski filharmoniji, (komorni cikel Noč, sanje molitev, pod umetniškim vodstvom Mate Bekavca),

Marko Hatlak sodeluje s priznanimi glasbeniki kot so Stefan Hussong, sopranistka Irena Preda, violončelistka Karmen Pečar, klarinetist Mate Bekavac, harfistka Mojca Zlobko, pianistka Miho Maegaito, idr. s katerimi v duetih ustvarja svojo lastno glasbeno izraznost.

Leta 2004 je postal tudi član skupine Terrafolk, ki koncertira po vsej Evropi. Skupina Terrafolk je prejela veliko število uglednih evropskih nagrad. Najprestižnejša med njimi je “BBC World Music Award” za najboljšo skupino v živo.

Vabljeni!