Aeroklub Srebrna krila Predstavitev s projekcijo

24 Jan

Kavarna – Idrija
četrtek, 27. januar ob 19h

Klub bo predstavil dolgoletni član Miran Wahl

Sodelovali bodo:

Gantar Vojko – upokojeni vojaški pilot
Svetličič Anton – upokojeni vojaški in civilni pilot
Križič Milan – upokojeni vojaški pilot helikopterja

Kot večina letalcev v Sloveniji že ve, se je letalstvo v Idriji začelo že mnogo let pred ustanovitvijo našega kluba. Najbolj je znan naš rojak Stanko Bloudek, konstruktor letal, rojen v Idriji leta 1890. Tudi Stanko Majnik je za Idrijo zelo pomembna osebnost, saj je svoje kratko življenje posvetil padalskemu športu in že zelo mlad postal inštruktor padalstva.
Po drugi vojni se je odločilo za poklic vojaškega pilota kar precej mladih fantov iz Idrije, med drugimi tudi Svetličič Tone, Vojko Gantar in Kolakovič Cveto.
Prišlo je leto 1976, Cveto Kolakovič je ustanovil Aeroklub Srebrna krila Idrija in takoj smo se včlanili, ter že isto leto pričeli z učenjem iz teorije letenja.V veliko pomoč nam je bil tudi Svetličič Tone. Naslednje leto smo se vključili v letalsko šolo v Aldovščini in začelo se je letenje na letalu Aero – 3. Od takratnih članov motorne sekcije sta do izpitov za športnega pilota prišla le dva. Tudi pri jadralcih je začetno veliko število kmalu upadlo na tri. Modelarjev je ostalo kar nekaj, kasneje so se nekateri odločili za jadralno padalstvo in zmajarstvo.
V letih od 1990 do 2000 je malo manjkalo, pa bi klub propadel. Nekaj članov članov se nas je zbralo skupaj, dogovorili smo se, da klub obdržimo in tako smo nadaljevali z delom.
Danes letimo v Ajdovščini, Mariboru , Portorožu in Brniku in imamo tudi nekaj dobrih modelarjev.V veliko pomoč so nam upokojeni piloti, saj nam njihove izkušnje iz letenja vedno prav pridejo.
Naša velika želja je, da bi imeli svoje vzletišče, vendar je to v naših krajih težko izvedljivo.

Miran Wahl