France Slana – razstava

9 Jan

OTVORITEV 13.januarja vas ob 18h
KAVARNA – IDRIJA

Slikar, grafik in ilustrator France Slana rojen leta 1926 v Prekmurju je velik del otroštva preživel v Splitu v nepozabnem srečanju z morjem. V gimnazijskih letih se je družina preselila v Ljubljano, kjer je tudi končal Akademijo za likovno umetnost. Za svoje delo je bil v mednarodni javnosti prvič nagrajen leta 1957 v Aleksandriji na Mediteranskem bieanalu. V poznih pedesetih je dobil štipendijo za študijsko bivanje v Parizu. Leta 1963 je za revijo Naši razgledi odšel v Skopje slikovno dokumentirat v potresu porušeno in opustošeno mesto. Od tega časa v njegovem slikarstvu najdemo motive ruševin, neurejenega in razkrojenega prostora. Za ciklus z motiviko porušenega Skopja je leta 1964 prejel Prešernovo nagrado. Izmed pomembnih mednarodnih razstav in projektov izstopa uspeh v Združenih državah Amerike, potovanje v Damask na povabilo Sirske vlade, kjer je nastal obširen cikel akvarelov, razstava leta 1988 v Zimbabveju, kjer je hkrati razstavljal tudi kipar Henry Moore. Na svoji dolgi in izjemno plodoviti ustvarjalni poti je razstavljal na nikoli preštetih razstavah doma in širom sveta.

France Slana je izjemno cenjen slikar, ki se je na svoji poti odločno upiral ‘ modernim smernicam ‘ in je v svojem ustvarjanju ostal samostojen. Njegove slike, akvareli, grafike in ostala dela govorijo samosvojo zgodbo. Slana se ne posveča ničemur drugemu, kot sliki sami in njeni magični moči.
Živi in dela v Ljubljani in v vasi Krka na Dolenjskem.
Slikarja in razstavo bo predstavil prof. Janez Kavčič. Na saksofon nam bo zaigral Igor Lumpert.

“Koga ne razveselijo in ne vznemirijo drevo v jeseni, temen oblak v odsevu reke, z mahom prevlečene ruševine, razpenjeni valovi morja tik pred nevihto ali od soncarazžarjena zemlja. Čim starejši sem, tem bolj se mi zdi vse skrivnostno in tem manj razumem dimenzije nastajanja in bivanja. Vem, da reči preprosto moram sprejeti, in zadovoljim se s tem kar mi je dano. Dano mi je tudi, da slikam. Moje delo mi omogoča notranjo svobodo, slikam to kar hočem in kakor hočem.”

Vabljeni!