Damir Avdić – koncert

9 Apr

Kavarna – Idrija

Sobota, 16. aprila ob 21h

Damir Avdič – pisatelj, pesnik, performer, pripovedovalec , kantavor tokrat prihaja v Idrijo, da poleg že slišanega predstavi novo ploščo Život je raj.
Po romanu Enter Džehenem in monodrami Most na krvi (Na krvi ćuprija), ki smo si jo lahko ogledali v gledaliču GLEJ, je prišel čas za nov glasbeni izdelek Damirja Avdića – tretjo ploščo, z naslovom Život je raj, ki je izšla za neodvisno domačo založbo Moonlee Records.
Damir znan tudi kot “bosanski psiho”, je kantavtor, ki ne brenka akustične kitare, temveč izvaja klasične punk-hardcore skladbe s pridihom metala na distorzirani kitari kot da za njim stoji ansambel. Drzno in samosvoje,Avdić to počne nadvse prepričljivo, v svojem početju pa je tako svoboden in svojevrsten. Njegova beseda je žilava, napeta, drzna. Resnica boli in Diplomatz alias Damir Avdić jo razgali ognjevito, surovo in neizprosno. Pove jo s psihotičnim, vampirskim pogledom, zareže pa z grobim, močnim kitarskim rifom, ki prej pripada hardkorovski šoli kot pa kantavtorskemu klubu.
Damir Avdić iz Tuzle je že v 90-tih letih prejšnjega stoletja pritegnil pozornost kot frontman trde, pravoverne punk-rockovske skupine Rupa u zidu, ki je izdala prvenec še pred vojno v Bosni, med vojno pa nanizala še dva. V novem veku je Damir Avdić alias Diplomatz sam, samcat s svojim orjaškim vokalom, ki strelja pripoved kot mitraljez, in z močno kitaro.
Damir Avdić je vse v eni osebi – pevec, pesnik, kitarist, bend, kantavtor oziroma anti-kantavor, igralec, pisec, mislec. Vse počne iz srca. S trezno glavo. Zmeraj udari naravnost v jedro problema. Stopi marsikomu na stari žulj. Do obisti razkrinka banalnost surove vsakdanjosti.