ATAKAMA – DEŽELA NAJVEČJIH TELESKOPOV SVETA

18 Apr

Predavanje s projekcijo

Iztok Bončina

Kavarna Idrija

Četrtek 21. aprila ob 20.30h

Puščava Atakama v Čilu velja za kraj z najbolj suhim podnebjem na Zemlji in po nekaterih, sicer ne najbolj verjetnih trditvah, naj bi tu obstajala celo območja, kjer že stoletja ni padla niti kaplja dežja.
Kjer pa ni vode tudi ni življenja. Tu in tam nekaj šopov trave, zbledeli lišaji, osamljen kaktus, bežeči hrošč ali izgubljena ptica visoko na nebu, to je pogled, ki ga puščava večinoma ponuja popotnikom. Ponekod pa tudi tega ni videti. Samo velika, popolnoma sterilna in srhljivo prazna peščeno kamnita pokrajina.
Prav zaradi čistega, jasnega neba in odmaknjenosti od motečih luči je Atakama že nekaj desetletij priljubljeno območje, kjer različne države sveta gradijo sodobne observatorije z ogromnimi teleskopi. Tako enkratnih pogojev za opazovanje in proučevanje vesolja skorajda ni nikjer drugje na našem planetu.
Iztok Bončina, član Astronomskega društva Javornik, fotoreporter in urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Popotnik je lani potoval po Čilu, kjer je pripravljal foto reportažo o nekaterih največjih teleskopih na svetu, ki se nahajajo sredi puščave Atacama. Kot gost ESO (European Southern Observatory), evropske organizacije za astronomska raziskovanja na južni polobli, je obiskal observatorije La Silla, Paranal in ALMA.
Vas zanima kako se spreminja podoba najbolj suhe puščave sveta, kakšen je bil največji morski pes megalodon, ki je nekoč tu živel, kako delujejo štirje veliki teleskopi z 8,2-metrskimi zrcali, kako napreduje trenutno najzahtevnejši svetovni astronomski projekt ALMA, kjer na višini 5.000 metrov gradijo ogromen radio teleskop, sestavljen iz množice 12-metrskih anten, kako na teh observatorijih živijo in delajo profesionalni astronomi, zakaj ima puščava Atacama najboljše opazovalne pogoje na svetu…?