Tečaj obdelave fotografij s Photoshopom

26 Apr

Tečaj obdelave fotografij s Photoshopom

Petek 6. maja in sobota 7. maja od 16h do 20h

Prijave zbiramo v Kavarni do petka 6. maja do 14h

V analogni fotografiji je nekoč veljalo načelo, da s pritiskom na sprožilec fotoaparata proces fotografiranja zaključiš. V dobi digitalne fotografije pa je pogosto ravno nasprotno. S pritiskom na sprožilec se fotografija šele začne… Čeprav seveda to ni čisto res, danes digitalni posnetki skoraj vedno potrebujejo še poznejšo obdelavo s takim ali drugačnim računalniškim programom. Fotografije lahko le neznatno “retuširamo”, nekoliko popravimo barve, ostrino ali kader, lahko pa si privoščimo tudi pravo računalniško manipulacijo in fotografijo pravzaprav “ustvarimo” šele z računalnikom. Različni programi nam pomagajo fotografije tudi hitreje pregledovati, izbirati, primerjati, poimenovati, pripraviti za tiskanje, itd. In ker še vedno velja med poznavalci za najboljši tovrstni program znameniti Photoshop, smo pri izobraževalni agenciji Palladio pripravili dvodnevni tečaj obdelave fotografij s tem programom. Poleg osnovne uporabe Photoshopa se bomo seznanili tudi z uporabo urejevalnika fotografij Bridge ter programom Camera Raw, izjemno koristnim orodjem za začetno obdelavo fotografij, predvsem v formatu raw.

Tečaj bo potekal v prostorih mladinskega centra v Idriji, v petek 06. in soboto 07. maja od 16.00 do 20.00 (dvakrat po pet šolskih ur). Zaželjeno je (ni pa obvezno), da udeleženci prinesejo s seboj prenosni računalnik s katero od zadnjih verzij Photoshopa, CS3, CS4, ali CS5. Programe bomo namreč spoznavali predvsem na praktičnih primerih in vajah. Tečaj je primeren za začetnike, ki šele spoznavajo osnove fotografije ter njihovo obdelavo pa tudi za tiste, ki imajo nekoliko več fotografskega ali računalniškega znanja.

1. dan – Bridge, Camera Raw

– značilnosti dobre fotografije in kako jo prepoznamo
– posebnosti različnih formatov slike (jpg, raw, bmp, tif..)
– pregled osnovnih funkcij programa Bridge
– uporaba programa Bridge (urejanje, izbiranje, označevanje fotografij, filtri, (pre)imenovanje, spreminjanje velikosti fotografij, projekcija fotografij…)
– pregled osnovnih funkcij programa Camera Raw
– uporaba programa Camera Raw (nastavitev beline, prilagajanje barv, svetlobne vrednosti, kontrast, pretvorba barvnih fotografij v črno-bele in njihova obdelava, vinjetiranje, gradacijski filter…)

2. dan – Photoshop

– splošni pregled osnovnih funkcij programa Photoshop
– menuji, najbolj uporabni za fotografe (levels, history, histogram, actions, filtri..)
– najbolj uporabna orodja za fotografe (healing brush tool, clone tool, crop, dodge, burn tool..)
– izrezovanje primernega kadra, popravljanje perspektive
– ostrenje fotografij, odpravljanje šuma
– prilagajanje barv, obdelava ČB fotografij
– retuširanje fotografij, odpravljanje manjših ali večjih napak, nečistoč..
– osvetljevanje ali zatemnjevanje določenih delov fotografije
– naprednejše tehnike Photoshopa (priprava za tisk, maska, umetniški filtri…)

Iztok Bončina

svobodni fotograf in fotoreporter, profesor umetnostne zgodovine, dolgoletni turistični vodnik, potapljač, astronom in popotnik. Od leta 1985 potuje in vodi turistične skupine po Evropi in ostalih kontinentih. Že 20 let organizira razne turistične seminarje in več kot osem let tudi različne fotografske tečaje in delavnice po vsej Sloveniji. Organizira in vodi tudi fotografska potovanja po svetu (Egipt, Šrilanka, Istanbul..) Fotografira že od srednje šole, zadnja leta predvsem v vlogi fotoreporterja. Po opravljenem seminarju profesionalne fotografije pri New York Institut of Photography je znanje in izkušnje pridobival tudi na fotografskih delavnicah, ki so jih vodili prestižni svetovni fotografi, npr. David Alan Harvey, Antonin Kratochvil, Eugene Richards… Je predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev in urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Popotnik. Že vrsto let objavlja popotne prispevke in fotografije v številnih revijah in časopisih.

Cena tečaja je 55 eur.

Vabljeni!