Nande Rupnik – razstava

6 Nov

Kavarana -Idrija
četrtek, 10. novembra ob 19h

Vabimo vas na otvoritev razstave akrilnih podob Sledi časa slikarja Nandeta Rupnika.

Domačin Nande Rupnik, rojen 1949 v Spodnji Idriji, se resneje ukvarja s slikarstvom od 1983 leta. Njegovo umetniško delo izpričuje vsestranskega likovnega ustvarjalca, ki presega običajno raven ljubiteljskega slikarja. Najraje se izraža v perorisbi, tušakvarelu in akrilu, suvereno pa obvladuje tudi spomeniško plastiko plitkega reliefa ter sgrafitto-tehniko monumentalne stenske poslikave.
Motivne iztočnice vselej znova odkriva v idrijskem okolju. Izseki iz urbanega okolja, predvsem stara arhitektura rudarskih, pa tudi meščanskih hiš, zgodovina, tradicija, ter idrijski atributi so slikarjeva snov, ki jo z osebnimi razmišljanji, vsebinskimi prepletanji, asociativnimi namigi, metaforičnimi osmišljanji in simbolnimi pomeni, predvsem pa z osebno čutnostjo in čustvenostjo prenaša na slikovno površino. Tako celotno njegovo slikarsko delovanje poteka v duhu domačega »genius loci«.
Sodeloval je na številnih slikarskih razpisih doma in v zamejstvu. Svoja dela je razstavljal na 40 samostojnih in okrog 60 skupinskih razstavah po Sloveniji in v tujini.
Za svoje slikarske dosežke je prejel 18 nagrad in priznanj, od katerih mu je najpomembnejša Pirnatova nagrada za leto 2007-najvišje priznanje občine Idrija za kulturne dosežke.
Izkazal se je kot dober organizator številnih razstav ter likovnih prireditev v domačem kraju in po Sloveniji. Je član Likovnega društva Cinober Idrija.
Slikarja in razstavo bo predstavil prof. Janez Kavčič. Glasbeni gost Petra Jurić – violina.

Vabljeni!