Koncert: TROJNIK

1 Maj

Kavarna, Idrija
petek, 25. april ob 21.00h

Cene Resnik - tenor saksofon
Tomaž Grom - kontrabas
Vid Drašler - bobni

Cene Resnik je leta 2007 končal študij tenor saksofona na Jazz konservatoriju v Celovcu. V času študija se je učil na delavnicah Reggieja Workmana, Douga Hammonda in kasneje tudi Joea Zawinula, s katerim je tudi nastopil leta 2007 v Avstriji, V Sloveniji na Mariborskem Lent festivalu in v Zagrebu. Po končanem študiju je odšel v New York, kjer se je dodatno izpopolnjeval tudi pri Greg Osbyju. Z svobodno improvizirano glasbo se je spoznal in začel intenzivnejse ukvarjati v New Yorku, tedenski koncert Cecil Taylor/Tony Oxley v Village Vanguardu, mu je dobesedno odprl svet spontane improvizacije. Razkošen zven njegovega kvarteta ustvarja čustveno ravnovesje med neposredno kompozicijo in odprto improvizacijo. Lahko je zelo prefinjen ali pa odigran s surovo silovitostjo, vendar v vseh glasbenih trenutkih ohranja začrtanost. Za ta nadvse organski sestav zemljevid ni potreben.

Tomaž Grom je slovenski kontrabasist in skladatelj. Kot improvizator se posveča raziskovanju razširjenih tehnik igranja kontrabasa, tudi v kombinaciji z elektroniko. Njegovo ustvarjanje zaznamuje nenehno raziskovanje lastnega zvočnega potenciala, pri čemer ga vodi princip spontanosti. Nastopal je v najrazličnejših zasedbah raznovrstnih glasbenih zvrsti. Gostoval je na festivalih po Evropi in Kanadi. Ustvaril je avtorsko glasbo za več gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav. Njegova performansa Bruto in Ništrc sta uvrščena v ARTSERVISOVO ZBIRKO (projekt SCCA - Ljubljana).
Od leta 2006 vsebinsko in tematsko koncipira, predava in vodi delavnice na področju elektro-akustične in improvizirane glasbe. Je umetniški vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti, ter z izobraževanjem in založništvom.

Vid Drašler je izkušeni bobnar, tolkalist in aranžer, ki je svojo glasbeno pot začel v zgodnjih letih. Njegovo glasbeno izražanje je zelo bogato in pestro, način igranja pa zelo specifičen in edinstven. Igral je z veliko zanimivimi zasedbami kot so Zmajev rep, Kombo Zlatka Kaučiča, Balžalorsky-Drašler trio. Redno nastopa in igra z skupinami Orkestrada, The Relight, Karlovčec-Drašler trio in sodeluje z raznimi glasbeniki iz različnih področij

Glasba zasedbe Trojnik sloni na avtorskih kompozicijah vseh treh članov, se spogleduje s prosto improvizacijo, različnimi (post)jazzovskimi derivati in stremi k raziskovanju ter kreativnosti.

Vabljeni!