KAMČATKA IN DALJNI VZHOD RUSIJE

2 Nov

Predavanje z multivizijsko projekcijo
Kavarna – četrtek, 05. nov, ob 20h

Vabimo vas na predavanje o Kamčatki in skrajnem vzhodu rusije.
Polotok Kamčatka in dežele ruskega Daljnega vzhoda so bile od nekdaj daleč od oči in srca. Kamčatko so v času Sovjetske zveze, kot pomembno vojaško oporišče, celo zaprli za tujce. Šele v zadnjih letih obiskovalci odkrivamo izjemne čare te dežele ognja in ledu, ki se skrivajo tako v slikoviti, neokrnjeni naravi kot v prijaznih in gostoljubnih domačinih. Kristalno čiste reke se mimo mnogih ugaslih ali delujočih vulkanov prebijajo do skalnatih zalivov, kjer se občasno zbirajo ogromne množice lososov. Nanje pa ne prežijo le turisti s fotoaparati temveč tudi številni medvedi, ki jim te ribe pomenijo okusen priboljšek. Domačini se zavedajo lepot in bogastva svoje dežele, zato so marsikatero območje čudovite narave razglasili za narodni park. Dostop do tja je največkrat možen samo peš ali s helikopterjem. Polotok je sicer zaradi svoje severne lege skoraj tri četrt leta zelo hladen in mrzel, pogosto prekrit s snegom in ledom. Vendar pa v preostalem času radodarno razkrije vse svoje zaklade kulturne in naravne dediščine, ki ji pogosto ni para na tem planetu.
Projekcija združuje fotografije, krajše video posnetke, glasbo, posnete zvoke.. Tematsko pa pokrije večino zanimivosti te dežele, od ljudi, neokrnjene narave, vulkanov, flore in favne do pestre zgodovine in tradicije, ostankov sovjetskega soc-realizma, utrinkov s poti, itd.
Iztok Bončina je svobodni fotograf in fotoreporter, profesor umetnostne zgodovine, dolgoletni turistični vodnik, potapljač, astronom in popotnik. Od leta 1985 potuje in vodi turistične skupine po Evropi in ostalih kontinentih. Že 20 let organizira razne turistične seminarje in več kot šest let različne fotografske tečaje in delavnice po vsej Sloveniji.  Opravil je seminar profesionalne fotografije pri New York Institut of Photography, znanje in izkušnje pa je pridobival tudi na fotografskih delavnicah, ki so jih vodili prestižni svetovni fotografi, npr. David Alan Harvey, Antonin Kratochvil, Eugene Richards…  Je predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev in urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Popotnik.