Budampest Bamako – predavanje s projekcijo

15 Mar

KAVARNA IDRIJA, 17. MAREC OB 20h

Sreda, 17. marec ob 20h vas vabimo v kavarno na predavanje o rallyu Budimpešta – Bamako.  Svojo izkušnjo bosta ob projekcijah fotografij in videa predstavila udeleženca letošnje dirke Matej Kobal in Darij Novak.
Rally Budimpešta – Bamako je edina  velika afriška dirka, ki poteka preko Sahare. Start ni Pariz in cilj ni Dakar, toda doživetje in izkušnje so enake. Nekdo je poimenoval to dirko »pravi Dakar«, kakršen je bil na začetku, čista avantura. Dirka se odvija 16 dni brez dneva počitka. Ekipe dnevno prevozijo na stotine kilometrov, etape so iz dneva v dan težje, časa za spanje ter pripravo hrane pa tako ali tako skoraj ni. Ekipe so prepuščene svoji iznajdljivosti. Že sama misel, da je vozilo potrebno popravila ali iskanje goriva v prostranstvih Sahare,  je prava velika avantura. Pri tem je pomembno timsko delo in močna volja.  Vendar, ali je to izziv, če vas na koncu dneva čaka pripravljen bivak,  topla hrana, tuš, postelja…? Ne, tega v tej dirki ni. Vse to in še več je dirka Budimpešta – Bamako.
Evropske etape so le uvod v dirko, afriške etape pa klasično zahtevne, polne kamenja in peska. Organizator  je začrtal tudi štiri etape v Mavretaniji , tako , da so le-te pravi izziv za zelo izkušene ter najvztrajnejše voznike. Pot  vodi preko 8 držav v Evropi in Afriki, v dolžini skoraj več kot 9200 km. To je edina mednarodna vztrajnostna dirka, katere trasa poteka tudi preko Slovenije in se nadaljuje proti Franciji in Španiji ob obali Mediteranskega morja. S trajektom se ekipe preselijo iz evropskega dela dirke v Afriko. Po slabih cestah in brezpotjih Maroka, preko sipin Mavretanije in savanskega prahu Malija se tekmovanje po 16 dneh konča s ciljem v Bamaku.
Vabljeni.