15 Mar

EK

KAVARNA  - IDRIJA

sobota, 23.03.2013 ob21h

Andrej Zupan - klarinet,
Žarko Vojinović - harmonika,
Zlatko Magdevsk i– klaviature,
Damir Rasiewicz – kontrabas
Agim Brizani – tolkala
Anja Hrastovšek - vokal

Skupino je ustanovil znani slovenski klarinetist Andrej Zupan. Ideja združiti glasbenike različnih narodnosti se mu je porodila, ko je sodeloval z različnimi skupinami in glasbeniki, ki so igrali predvsem ljudsko glasbo iz Balkana. Kasneje se je ansamblu pridružila tudi vokalistka Anja Hrastovšek, ki je z repertoarjem najlepših romskih, ruskih in balkanskih pesmi obogatila že tako širok repertoar ansambla.

Etno Klarinetno goji ljubezen do glasbe različnih narodov in narodnosti in to bogato zakladnico izvaja na številnih nastopih v Sloveniji in tujini. V svoj repertoar poleg balkanskega melosa redno vključujejo tudi židovsko glasbo – klezmer in glasbo slovanskih narodov. Tako lahko poslušalce popeljejo na glasbeno popotovanje po prostranstvih z domišljijo, ki črpa iz svetovne glasbene zakladnice. Prav tako repertoar zajema še starogradsko glasbo, ter ruske in balkanske ciganske pesmi. Predvsem zaradi slednjih ustvarja skupina odlično vzdušje, atraktivno tako za domače kot tudi tuje poslušalce. Skladbe so izvajane na avtentičen način in v originalnih jezikih kot so srbski, makedonski, romski, ruski, turški, grški... Čutijo jo v obliki kot je nastajala skozi zgodovino in tako jo tudi izvajajo. Z lahkoto izvlečejo željo po plesu ob vabljivih zvokih makedonskega ora, pričarajo veselo vzdušje ciganske svatbe ali nostalgijo za mladostjo, ki je minila ob ruski romanci. 

...Harmonika in klarinet sta »prava« inštrumenta. Ob izredni ritmiki, koketnosti harmonike in virtuoznosti klarineta, se izvabljajo tako temperamentni zvoki, ki že skoraj intimno kličejo slehernega poslušalca. Prihaja trenutek viška... Vsi se odzivajo, želijo si na noge, sramežljivi se spogledujejo... in lepotica se blešči v vsem svojem sijaju...

“Vsa glasba, ki jo izvaja skupina Etno Klarinetno, je del ljudske dediščine. Z raziskovanjem, predelavami in izvajanjem tovrstne glasbe, jo v različniih okoljih z velikim veseljem in strastjo igramo, oživljamo, ohranjamo in podajamo naprej.”

Skupina Etno Klarinetno je ves čas prisotna na slovenski glasbeni sceni, saj so nastopali na vseh odmevnih festivalih: Rumena noč, Lent, Poletje v Izoli, Pozdrav poletju- Ljubljana, Festival Keltika, Županov klicar- Piran, Etno Rock Domžale, festival Straden v Avstriji.
 

Vabljeni!