Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove Grape – koncert

3 Apr

Kavarna – Idrija

Petek, 8.april ob 21h

Uršula Ramoveš – vokal
Joži Šalej – vokal, harmonika, klavir
Metod Branko – vokal
Robert Jukič – bas

Uršula Ramoveš poje pesmi Janeza Ramoveša v poljanskem narečju že več let. Najprej jo je na klavirju spremljal Joži Šalej, posnela sta plošči Sugar free baby in Na sunčn dan sm se z beciklam pelu. Šalej je zdaj tudi vokalist Fantov z Jazbecove grape – skupaj z Janezom Ramovešem in Metodom Bankom, ki jih lahko slišite na plošči, priloženi Janezovi pesniški zbirki Staroselski ciklus. V letu 2006 se jim je pridružil še bobnar Marjan Stanić s katerim so leto pozneje posneli ploščo Anglčešejne.

Jazbecove grape ni v Atlasu Slovenije, lahko pa se jo tja vstavi naknadno.
Možno je, da so v Jazbecovi grapi hiše, da pred katero od hiš sedi starec in posluša na glasno hreščanje naravnan radijski sprejemnik.
Možno je, da tam ni hiš in starcev, da je samo hreščanje. Ker nekaj je hreščanje, ostalo je temna snov. V Jazbecovi grapi je dosti temne snovi.
V Jazbecovo grapo ne zahajajo turisti, oni pač blejajo po pomeščanjenih vaseh in po pokmetenih mestih, izgubljene ovce tam izginejo za vedno. Zdolgočaseni sprehajalci si s svojimi pobesnelimi rotvajlerji ne upajo tja.
Kako prepoznamo fante (i)z Jazbecove grape? Prepoznamo jih po petju in temačnem, objestnem, včasih otožnem vriskanju – tako pač pritiče mrzli zemeljski skorji. Pojavijo se, enemu med njimi na majici piše SWEDEN.

(Janez Ramoveš)