Lutkovni festival CiguleMigule

9 Jun

10. do 12. junij 2010

Že četrto  leto zapored vas vabimo na lutkovni festival Cigulemigule, ogledali si bomo predstave, se udeležili delavnic in se srečali z ustvarjalci lutkovnega gledališča.

Festival bo trajal tri dni, in sicer s pričetkom v četrtek 10. junija in koncem v soboto 12. junija. Večina dogajanja se bo odvijala kar na našem že ustaljenem mestnem trgu, in letos prvič tudi v Sp. Idriji, kjer se bodo otroci lahko udeležili eko delavnice in si ogledali pravo lutkovno predstavo. Namen društva je pripeljati v naše mestece zopet polno zanimivih predstav in tako navdušiti staro in  mlado.

ČETRTEK 10.06.1010

BIBAMICA
koncertna predstava otroških pesmic
Mestni trg ob 10.00 uri

Festival bo otvorila lutkovno glasbena predstava BibaMica na koncertu – koncertna predstava otroških pesmic iz TV lutkovne serije BISERGORA, ki je med otroško publiko vedno izredno lepo sprejeta. Primerna je za otroke stare od treh pa tja do osem let in traja 35 do 40 min. Zasedba med predstavo vključuje tudi otroke, da sodelujejo z njimi, kar jih vedno zelo navduši.

V PRIMERU SLABEGA VREMENA BO PREDSTAVA V GALERIJI NAD MESTNO KNJIŽNICO IDRIJA

HIŠA LUTK
eko delavnica
Mestnem trgu ob 17.00 uri

Otroci in starši pod vodstvom mentorja ustvarijo svoje lutke iz odpadnega materiala, se spoznajo z različnimi oblikami lutk, materiali in  načini izdelave (s seboj lahko prinesejo prazne plastenke, volno, različno odpadno embalažo in papir…).
V primeru slabega vremena bo delavnica v Mladinskem centu Idrija.

PETEK 11.06.2010

HIŠA LUTK
Mestni trg ob 17.00 uri

Ustvarjalna delavnica za otroke, namenjena vsem, ki bi radi sami izdelali lutko. Že v najzgodnejšem obdobju otroka je ročna lutka v rokah odraslega primerno sredstvo za ilustracijo pravljic, odnosov in razgovorov med ljudmi. Kasneje, od 3.leta dalje pa je lutka primerna za samostojno igro, za sproščanje domišljije in čustvenih konfliktov in za podoživljanje dogodkov, ki so se resnično zgodili. Poleg tega pa vpliva na otrokov splošni duševni razvoj in na razvoj samostojnega izražanja. V delavnici se otroci spoznajo z različnimi vrstami lutk in naredijo svojo lutko.

V primeru slabega vremena bo delavnica v Mladinskem centu Idrija.

PRAVLJICA O ZLATI ROŽI
v izvedbi Glasbenega gledališča Melite Osojnik
Glasbeno lutkovna predstava za otroke
Mestni trg ob 18.00 uri

Fantek Benjamin je neke noči sanjal čudovito lepe sanje o zlati roži. Ko pa je odhajal v šolo, je namesto na domače dvorišče stopil v gozd. Iz krošnje starega hrasta ga je poklicala kukavica in mu zaupala, da pozna pot do zlate rože…

Režija in scenarij: Glasbeno gledališče Melite Osojnik; scenografija in lutke: Metoda Postolski Košir; glasba: Pergolesi, Tegner, Mozart, Gretry, Mendelssohn; besedila pesmi: Jože Humer; izvaja: Melita Osojnik.
Predstava traja 40 minut.

V PRIMERU SLABEGA VREMENA BO PREDSTAVA V GALERIJI NAD MESTNO KNJIŽNICO IDRIJA

SOBOTA 12.06.2010

ZRCALCE
LUTKOVNO-GLASBENA PLESNA PREDSTAVA
Učenci Oš.Idrija
Mestni trg ob 10.00 uri

Predstava v uvodu govori o skupini otrok, ki se igrajo in plešejo na gozdni jasi, ko naenkrat najdejo zrcalce. Odločijo se, da bodo to zrcalce pustili tam, saj bi ga morda lastnik prišel iskat. Zato odplešejo naprej. Čez nekaj časa to zrcalo najde zajec (Andreja Lapajne), ki misli, da je to njegova slika. Pridruži se mu tudi veverica (Anja Carl), ki pa nekoliko ozmerja zajca zaradi njegovega slabega vida misleč, da »slika« prikazuje njo. Vname se pravi prepir. Ker se živali prepirata zelo glasno, s tem prikličeta šojo (Anja Brelih), ki prileti pogledati, kaj se dogaja. Zajec ji razloži zaplet in ko šoja pogleda v ogledalo, se na glas zasmeji, saj ugotovi, da je »slika« njena. Spet se vname prepir, ki prikliče še žabo (Tara Caruso Bizjak), pri kateri se stvar ponovi, saj tudi ona ugotovi, da je »slika« njena. Ko se te živali tako prepirajo in ruvajo za sliko, s tem prikličejo še medveda (Gaja Rupnik Caruso), ki kot varuh gozda v njem skrbi za mir. Ko mu živali prestrašene pokažejo zrcalce, se gromko zasmeji, saj ne more verjeti, da so živali lahko njegovo »sliko« zamenjale za svojo. Medved je bil zelo ponosen na svojo upodobitev. Živali se mu niso upale ugovarjati, zato je vzel sliko domov, da bi jo pokazal še svoji medvedki (Živa Caruso Bizjak) in svojima otrokoma (Cene Skrt, Tjaša Boškin). Vsak ima sicer o sliki svoje mnenje, vendar se na koncu zedinijo. Otroci se čez nekaj časa vračajo proti domu. Ugotovijo, da zrcalca ni več. Na jasi se še nekaj časa igrajo, nato pa odidejo domov.

V PRIMERU SLABEGA VREMENA BO PREDSTAVA V GALERIJI NAD MESTNO KNJIŽNICO IDRIJA

HIŠA LUTK
Mestni trg ob 11.oo uri
Ustvarjalna delavnica za otroke, namenjena vsem, ki bi radi sami izdelali lutko.

V PRIMERU SLABEGA VREMENA BO DELAVNICA V MLADINSKEM CENTRU IDRIJA.

HIŠA LUTK
Pred kulturno dvorano – Sp.Idrija ob 17.00 uri

Ustvarjalna delavnica za otroke, namenjena vsem, ki bi radi sami izdelali lutko.

V PRIMERU SLABEGA VREMENA DELAVNICA ODPADE

SLIŠAL SEMN BOBEN TOLČI
GLASBENO – RITMIČNA PRAVLJICA
Kulturna dvorana Sp. Idrija ob 18.00 uri

Glasbeno-ritmična pravljica Slišal sem boben tolči je duhovit preplet nošenih lutk v afriškem stilu in senčnih lutk savanskega živalskega sveta, ki nas skupaj z živo glasbo na nevsiljiv, a poučen način popelje v Afriko.

LUTKOVNI SEMINAR – Lutkovno gledališče LUTKE ZAJEC
Mladinski center Idrija ob 9.00 uri

Ker se zavedamo kako pomembna je lahko lutka pri pouku ali v podaljšanem
bivanju in ker se zavedamo, da marsikdaj znanja o uporabi le-te primanjkuje,
smo pripravili predvsem praktičen seminar o uporabi lutke v vzgoji in izobraževanju.

Namenjena je učiteljem,in vsem, ki jih lutke veselijo in, ki želijo pridobiti nove izkušnje o pomenu in uporabnosti ročne lutke kot didaktičnega sredstva v vzgojno izobraževalnem procesu.

Na seminarju predstavimo različne vrste lutk in njihovo uporabnost, izdelamo ročno lutko iz vnaprej pripravljenih polizdelkov pod strokovnim vodstvom, nato pa sledi praktično delo na lutkovnem odru –
oblikovanje kratkih improviziranih prizorov, analiza le teh in pogovor o osebnih izkušnjah udeležencev pri uporabi lutk.

Seminar oz. lutkovno delavnico vodi dolgoletni lutkar, režiser, igralec-animator, tehnolog, mentor lutkovnim skupinam in vodja Gledališča Lutke ZAJEC Jože Zajec. Seminar bo potekal ob zadostnem številu prijavljenih  (minimalno 10 udeležencev).
Cena seminarja znaša 25 eur.

Prijave na: kud.avgust@gmail.com ali 031 356 554