Festival Avgust 2009 – program

30 Jul

PETEK, 31.JULIJ
IDRIJA, MESTNI TRG, OB 20.30h
Koncert:  DITKA HABERL
Klavir: Jan Sever

Ditka Haberl legendarna pevka je na glasbeni sceni že od leta 1968, spominjamo se jo še iz zasedb Bele Vrane in Pepel in kri. Kasneje je nadaljevala s solistično pevsko kariero. S svojim glasom je krojila zlate čase slovenske popevke, bila je gostja na mnogih festivalih in za svoje interpretacije prejela številne nagrade in priznanja mednarodnih in domačih žirij ter publik. Na klavirju jo bo spremljal Jan Sever diplomant Akademije za glasbo v Ljubljani.

SOBOTA, 1.AVGUST
IDRIJA, MEJCA- SKATE PARK, OB 17.00h
Skateboard in roller tekma: PLOHAR ČIPKA SUMMER JAM
    + HIPHOP DUET: IARA GEORG

Tekmovanje za najboljšega rolkarja in rolerja na idrijskem skejt parku. Zmagovalci in sodelujoči prejmejo nagrade sponzorja in soorganizatorja Plohar. Dogajanje bosta popestrila hiphop izvajalca Iara in Georg.

SOBOTA, 1 AVGUST
IDRIJA, MEJCA, OB 22.00h
Koncert: VUNENY

Prihajajo iz Mostarja, a že dolgo niso več le »balkanski bend«, nastopajo na odrih evropskih prestolnic, vidimo in slišimo jih na festivalih, nazadnje na letošnjem Exit-u. Sodelujejo pri različnih multimediskih pojektih,  pojavli so se na mnogih kompilacijah, še posebej uspešni so v Franciji, kjer so pri priznani založbi Jarring Effects ( Ez3kiel, Brain Damage….) izdali svoj zadnji album z naslovom Whatever Singularity.
Nastali so leta 2003 kot glasbeni projekt za legendarni nemi film Le Revelateur ( Phillipe Garell – 1968) v duo zasedbi Adrijan Zovko in Nedim Ćišić, kasneje tudi trio, a so se na zadnjem albumu zopet vrnili v svojo prvotno formo.
Glasbe se ne da povsem opredeliti, je energična zmes elektronike in kitarske linije, z dubovksko, indie, psihadelično ekspirimentalnim neusahljivim ritmom. Na odru sta vsaj dva kompjutreja, solo in bas kitara, elektro tolkala, klavijature, sempler, tape in ostale mašine… Za čas pred in  po konceru bo poskrbel MS dr. Griesenwalther – music attack.
Vabljeni.
V primeru slabega vremena bo koncert v Kavarni.

SREDA, 5. AVGUST
IDRIJA, KAVARNA, OB 20.00h
Gledališka delavnica I.del:  MALA GLEDALIŠKA ŠOLE GIMNAZIJE JV IDRIJA
MENTOR: ANA KRŽIŠNIK-(lutkovno gledališče Jože Pengov)

Vas je kdaj zanimalo, zakaj samo v gledališču lahko vidite frajerja v pajkicah, ki se pogovarja z lobanjo?
Zakaj je v pajkicah in kaj je tako nujnega, da mora to povedati lobanji?
Ste mogoče kdaj pomislili da ima taisti telovadec povedati kaj, kar se tiče tudi vas?
In kako je možno, da so dva tisoč let stare replike še vedno zanimive?
In kdo sploh so te replike?
Ste že slišali da so smajlije ☺izumili stari Grki?
Ste se kdaj spraševali zakaj so gledališča sploh še odprta čeprav imamo film, televizijo, da o internetu niti ne bi?
Če lahko na katero od navedenih vprašanj odgovorite vsaj zmerno pozitivno, če ste ljubitel telovadnih oprav, če ne celo gledališča ali če vam je crknil internet in ne veste kaj bi s sabo Vas vabimo na gledališko delavnico.

ČETRTEK, 6. AVGUST
IDRIJA, KAVARNA, OB 20.00h
Gledališka delavnica II.del:  MALA GLEDALIŠKA ŠOLE GIMNAZIJE JV IDRIJA
MENTOR:GREGOR FON,  ANA KRŽIŠNIK -( lutkovno gledališče Jože Pengov)

Gregor Fon se z gledališčem ukvarja že od najstniških let. Kot igralec in gibalec je sodeloval v številnih skupinah in projektih od sredine osemdesetih let ( Gledališče Scipion Nasice, Rdeči Pilot, Grapefruit, Gledališče Ane Monroe, Eksperimentalno gledališče Glej). Nato je v devetdesetih in prvi polovici prvega desetletja tega stoletja sodeloval pri številnih projektih v institucionalnih gledališčih kot asistent režije, avtor videa in kasneje tudi kot prirejevalec in avtor gledaliških tekstov in songov zanje (SNG Drama Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ljubljansko, SNG Drama Maribor, SNG Nova Gorica, Narodni dom Maribor, HNK Zagreb; Gradsko kazalište Gavella Zagreb). Leta 2008 je bil s svojim prvencem Pes, Pizda in Peder nominiran za Grumovo nagrado. Trenutno živi in piše v Ljubljani.

ČETRTEK, 6. AVGUST
IDRIJA, MESTNI TRG – oder v parku, OB 20.30h
Literarni večer: LITERARNO DRUŠTVO RIS Z GOSTOM DANI BEDRAČEM

Literarno društvo Ris bo predstavilo svoje delo in poslanstvo. Ime Ris predstavlja pot, vizijo, ki jo zarisujejo člani. Lahko pa tudi območje razmišljanja, presoje, odločitve ( starinski izraz je  Stopiti v ris…) Društvo je bilo ustanovljeno konec januarja 2008 z namenom, da se literarni
ustvarjalci, ki so doslej delovali posamično, povežejo, se družijo, strokovno izpopolnjujejo in s svojimi literarnimi deli promovirajo Idrijo in širšo okolico.
Za drušvom je lanskih pet uspešnih javnih nastopov in dva v letošnjem letu. Doslej so organizirali še literarno šolo o kreativnem pisanju, izpeljali natečaj za najboljši osnovnošolski spis na temo Moj najbolj odštekan dan v počitnicah ter skupaj Z MKČ Idrija v goste povabili pesnico Majo Vidmar. Tik pred izidom je  prvi literarni zbornik. Predstavili ga bodo 17.
septembra na Kendovem dvorcu. Na tokratnem nastopu v okviru se bo predstavilo sedem avtorjev in sicer:Matej Cigale, Rafko Terpin, Andrejka Jereb, Rafael Lapajne, Jelka Trček, Radica Pahor, Ana Podgornik.
Literarni večer bo popestril Dani Bedrač, glasbenik in pesnik. Glasbenik, ki uglasbi svoje pesmi, lahko tudi kantavtor. Ustvarjalen je že od svoji srednješolskih let, kasneje je sodeloval v večih glasbenih skupinah, bil tudi ustanovni član skupine Kladivo, Konj in Voda.

PETEK, 7. AVGUST
IDRIJA, MESTNA GALERIJA, OB 19.00h
Razstava: JANEZ POLJANEC – REZBAR,  1.SAMOSTOJNA RAZSTAVA

Želja po rezbarjenju in izdelavi človeških figur v lesu je v njem tlela od mladih let..Pritegujejo ga predvsem motivi iz življenja preprostega človeka: ljubezen, materinstvo, družina, prikaz družabnega življenja, ki vključuje vasovanje, ples, glasbene skupine; ljudski običaji. Posebno mesto pa zavzema upodabljanje delovnega človeka (knapi, drvarji, dimnikarji, kmetje, pastirji, berači, kovači …) in lovskih motivov. Izhodišče njegovega oblikovanja sta les in dleto. Privlačijo ga trdost, trdnost in mehkoba snovi, ki se pod jekleno kovino žlebičastih dlet izoblikuje tako, kot si sam zaželi. Vera v naravo, lepoto, pristnost sožitja in želja po ustvarjanju lepega ga ob tem plemeniti ter mu daje moči za vrednejše in osebno
bogatejše življenje.
Svoje motive prikazuje v tehniki plitvega reliefa in kipcev do višine 50 centimetrov. Najbolj mu
odgovarja mehak, svetel les, ki ga zaščiti s prozornim lakom, da poudari naravno strukturo lesa.
Večkrat je razstavljal na Bienalu likovnih ustvarjalcev občine Idrija, v Domu upokojencev Jožeta
Primožiča – Miklavža,  na Čipkarskem festivalu, na medobmočnih razstavah in je član domačega likovnega društva.

PETEK, 7. AVGUST
IDRIJA, MEJCA, 7. AVGUST OB 20.30h
Koncert: GORAZD LAMPE

Gorazd Lampe je glasbenik in tekstopisec s kantavtorsko dušo, kot rečeno rojen v Idriji, trenutno pa živi v Črničah. Petje in kitara sta njegovo glavno izrazno sredstvo. Večkrat se je predstavil na Kant festu, videli smo ga na festivalu Lent, slišali v Izštekanih – Val 202, v Križankah, televizijskih in radijskih oddajah…
In kaj pravi Gorazd o glasbi, ki jo ustvarja in igra:
Glasbo je težko definirati ali ji postavljati okvire, zato to prepuščam tovrstnim poznavalcem. Sam bom dejal, da pišem o spoznanjih in iskanju korenin ter bistva sodobnega mladostnika. Zavito, a obenem predstavljeno v preprostem slogu igranja kitare, ki pa vendar ni povsem običajen in je morda zato zanimivejši in bolj moderen. V njem se prepoznavajo generacije, mladim pa se zdi »drugačno«. Na ta način se s svojim slogom predstavljam tudi vam in vam tako razkrivam delček sebe in svojega ustvarjanja

PETEK, 7. AVGUST
IDRIJA, MEJCA, 7. AVGUST OB 22.00h
Koncert: LEON MATEK TRIO
Leon Matek – kitara, saz, vokal
Marjan Gradišar – bas kitara, spremljevalni vokal
Maja Vujović – harmonika

Kantavtor Leon Matek se je na slovenskem glasbenem prizorišču pojavil že leta 1987 kot član skupine Prepozno za krokodile, od 1995 do 2002 pa je deloval v skupini Juhej in Vuhmepiš, s katero je leta 1999 prejel Zlatega
petelina za najboljši slovenski folk in etno album. Po razpadu skupine je leta 2003 osnoval duet LeonzMinko, v katerem sta skupaj s harmonikašico Minko Đonlić na svež in vznemirljiv način prepletla slovenski in bosanski temperament v glasbi, ki se napaja iz pravirov ljudskih godb, bluesa in šansona in se spleta okoli Leonovih poeticnih besedil o ljubezni in minevanju. Leon Matek Trio je nastal jeseni 2006, še pred Zrnom, zadnjim albumom kantavtorja Leona Matka, ki je izšel spomladi 2007. Letos spomladi so se glasbeniki Leon Matek, Marjan Gradišar in Maja Vujović spet našli in sestavili program s pesmimi z Matkovih do sedaj izdanih albumov, začenši s Spohanimi vižami, ki sta jih v svoji kuhinji scvrla Juhej in vuhmepiš, prek pesmi, ki jih je Leon izvajal z Minko Đonlić v duetu LeonzMinko, Zrna, pa vse do najnovejših, v javnosti še nepredstavljenih pesmi, ki so nastale na tradicionalnem turškem brenkalu, imenovanem saz baglama. Godba, ki jo trio izvaja, se spleta okoli Leonovih poetičnih besedil o ljubezni in minevanju in diha v širšem glasbenem in kulturnem kontekstu, ki mu ni tuje intimno šansonjersko, lirično občutje, niti energično ljudsko kolo ali rockovsko galopiranje.

SOBOTA, 8. AVGUST
IDRIJA, MESTNI TRG, OB 20.30h
Ulična predstava: GREMA SMUČAT – komedija
Koncept, režija in igra: Alenka Marinič in Urška Mlakar

Štefka in Poldka sta stari ženički, ki živita nekje v severovzhodni Sloveniji. Čeprav so njuna mlada leta že zdavnaj mimo, ostajata vedoželjni in polni življenja. Ker živita daleč od mestnega vrveža je njuno edino okno v svet televizija, radio in dnevni časopis, s pomočjo katerih spremljata aktualne dogodke in tehnološki napredek. In ker ni v bližini nikogar, ki bi jima znal razložiti vsa ta moderna čudesa, se naloge lotita kar sami in si stvari razložita “po domače”.
Predstava je bila vabljena na vse večje festivale Sloveniji; od festivala Lent, Ana Desetnice, Trnfesta…

ČETRTEK, 13. AVGUST
IDRIJA, KAVARNA, OB 20.30h
Gledališka predstava: BEJBE
IDRIJA, KAVARNA, OB 20.30h
Produkcija : Mala gledališka šola Gimnazije Jurija Vege Idrija, koprodukcija: Kud Avgust
Režija: Ana Kržišnik

Bi želeli slišati frazo, ki je osvojila 1000 bejb? Da vam ne bi bilo treba na lastni koži preizkušati neprijetnih zavrnitev? Dvomite? Za ali proti vas bo prepričala skupina najstnikov, ki gredo v petek zvečer ven in se hočeš nočeš spopadejo s frazo in njenimi posledicami.Ameriška generacijska situacijska komedija govori o mladostnikih, ki se srečajo v modnem, popularnem lokalu. Nekateri so sem prišli po svoji volji in z veseljem, drugi pa zato, ker skoraj niso imeli druge izbire. Podajo se v avanturo pecanja in zabave. Kdo bo s kom in kdo bo moral v petek zvečer sam domov?

PONEDELJEK 24.AVGUSTA DO PETEK 28. AVGUSTA
IDRIJA, PLESNI KLUB IDRIJA, VSAK DAN OD 9.00h DO 12.00h
Plesne delavnice za otroke

Za vse tiste, ki v poletnih mesecih pogrešate ples smo skupaj z ZPM Idrija in PK Idrija pripravili teden plesnih delavnic. Vabljeni ste vsi otroci, ki bi radi svoje znanje plesa obnovili in tisti, ki se želite prvič srečati s plesom. Delavnice bo vodila mentorica Renata Alibegović, ki je s svojimi skupinami Plesnega kluba Idrija v minuli sezoni dosegla vidne uspehe tako na državnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih.
Delavnice so brezplačne

PETEK 28. AVGUSTA
IDRIJA –MEJCA, OB 15.00h

Predstavitev: KONJENIŠKI KLUB KONJIK, SPOZNAJMO KONJA IN ŠOLO JAHANJA
Predstavil se nam bo konjeniški klub Konjik iz Zadloga, lahko bomo zajahali konja, spoznali bomo opremo za jahanje in osnove jahalnega športa. Rok nam bo demonstriral osnove jahanja in preskakovanja ovir. Vabljeni vsi ljubitelji konj, od otrok do starejših. Jahanje bo brezplačno.
Festival so podprli in omogočili: Ministrstvo za kulturo, Občina Idrija, medijski sponzor Radio Odmev. Kud Avgust – Koncertni ciklus Avgust.