zGODBA IZ IDRIJE

18 Jun

V soboto 20. junija vas vabimo ob 19. 30, v kinodvorano v Idriji, na ogled dokumentarnega filma zGodba iz Idrije.
Režija: Dušan Moravec
Scenarij: Dušan Moravec, Mrak Matjaž

Dokumentarni film  zGodba iz Idrije  ki pripoveduje več kot 340 letno zgodovino idrijske rudarske godbe je nastal v Uredništvu za resno glasbo in balet na TV Slovenija. Film je preplet zgodovine in pričevanje bivših in sedanjih glasbenikov, je poklon tradiciji in potrdilo, da je Godbeno društvo rudarjev Idrija še vedno na pravi poti.

Petstoletna zgodovina idrijskega rudnika zgovorno priča, kako vsestransko urejeno je bilo življenje rudnika in z njim Idrije. Že v najstarejših časih so delovale različne ustanove, ki sta jih zahtevala pomen in prestiž rudnika. Gotovo je mednje spadala tudi godba, že več kot 340 let stalnica glasbenega dogajanja v najstarejšem slovenskem rudarskem mestu.
Od vsega začetka je godba Idrijčanom in rudarskemu življu pomenila razvedrilo, lajšala je njihove vsakodnevne težave, dvigovala narodno zavest in ne nazadnje ponujala kulturne užitke ob nastopih in koncertih,« pravi kustos Mestnega muzeja Idrija prof. Darko Viler ter dodaja, da jih je hkrati razveseljevala in spremljala ob poslednjih slovesih od jamskih tovarišev, sosedov in svojcev.
Začetek idrijske godbe sega v drugo polovico 17. stoletja. Janez Vajkard Valvasor v osmi knjigi Slave vojvodine Kranjske (1689) v poglavju Župnija Idrija opisuje: »Ko so zaradi zmagovite osvojitve Budima na Ogrskem peli Te Deum in prirejali veselice, je spoznal Volk Žiga pl. Kinbach, oskrbnik cesarskega živosrebrnega rudnika, da bi bilo dobro tudi tukaj tako napraviti. Potemtakem so določili veselico na 15. september 1686. Ko je ta dan prišel, so napravili procesijo iz cerkve sv. Barbare. Ob dveh popoldan se je četa mušketirjev z muzikanti na čelu napotila v grad ter izkazala čast gospodu oskrbniku, sedečemu pod velikim turškim šotorom in zastavo.« V tem odlomku še dvakrat omeni muzikante, enkrat govori celo o dveh zborih. To je torej tudi najstarejša znana omemba idrijske rudarske godbe.
Profesor zgodovine Darko Viler ob razstavi Igrajo že 340 let v Mestnem muzeju Idrija pravi, da je nekdanji muzealec Janko Trošt v svojem raziskovanju prišel do letnice 1665, ki je danes splošno sprejeta za rojstno leto godbe v Idriji, tako da se lahko mesto upravičeno ponaša z daleč najstarejšo tovrstno tradicijo na Slovenskem in v Evropi.

Godba iz Idrije, ki se sedaj uradno imenuje Godbeno društvo rudarjev Idrija še vedno krepko koraka naprej. V Godbenem društvu je vse več mladih glasbenikov, ki prihajajo iz Glasbene šole Idrija in zGodba, ki se je začela pred več kot 340 leti se nadaljuje…